Magnus Bergman är lokalpolisområdeschef i Karlskrona. Foto: SVT

Polisen efter aktionen mot kommunhuset: ”Ser allvarligt på det som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen chockades anställda på kommunhuset i Ronneby när de möttes av en docka hängande i en snara vid ingången. Polisen utreder nu händelsen som olaga hot mot grupp.

– Just nu påbörjar vi en förundersökning där vi jobbar på att hitta en eller flera gärningsmän, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef i Karlskrona.

Förutom i Ronneby upptäcktes även dockor med snaror runt halsen vid två kommunhus i Skåne. Det ska också ha funnits skyltar eller lappar med högerextrema budskap intill dockorna.

– Vi ser allvarligt på det som hänt. Det beror på flera saker, bland annat sättet det är gjort på, att händelsen fick så stor spridning och att hotet är riktat mot politiker, säger Magnus Bergman.

Om polisen har några spår efter misstänka gärningsmän vill han inte kommentera.

Följs av Säpo

Händelsen utreds av polisen men det följs också av Säkerhetspolisen.

– Som alltid vid den här typen av händelser samverkar vi med polisen och delar information vid behov, säger Viktor Sandqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.