Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ser mycket allvarligt på sabotagen av valaffischerna, säger Filip Heimfors, kommunpolis på lokalpolisområde Karlskrona. Foto: Cajsa Sjöbeck/SVT

Polisen om vandaliseringen av valplakaten: ”Kan bli böter eller fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dygnen har valaffischer blivit nedrivna och saboterade i Olofström, Ronneby och Karlskrona. Polisen ser allvarligt på vandaliseringen – och menar att böter och fängelse kan bli straffen för de som gjort sig skyldiga.

I helgen utsattes Socialdemokraterna för skadegörelse på deras valaffischer som var uppsatta i Olofström. Även natten till tisdagen blev valaffischer från flera partier förstörda i Karlskrona. Under samma tidsperiod drabbades även Ronneby av samma typ av skadegörelse, enligt Sydöstran.

Böter eller fängelse

Filip Heimfors, kommunpolis i lokalpolisområde Karlskrona, säger att de ser mycket allvarligt på händelserna och att det är svårt att säga i nuläget huruvida händelserna har någon koppling till varandra.

– Det har inte kommit in någon polisanmälan gällande händelsen i Karlskrona, vilket vi behöver för att utreda vidare. Men vi har en valstab som jobbar med dessa typer av frågor inför valet och har koll på den här typen av brottslighet, säger han.

Beroende på varje enskild händelse och om någon eller flera kan misstänkas för brott, är sannolikheten stor att brottet rubriceras som skadegörelse. Brottet i sig kan leda till böter eller fängelse.

Hör mer om hur polisen ser på de senaste skadegörelserna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.