Foto: SVT

Polisen slarvade bort kommunens anmälan – och känsliga dokument

Publicerad

I oktober 2018 polisanmälde Ronneby kommun en anställd för trolöshet mot huvudman. Nu har polisen hört av sig och vill ha in en ny anmälan – för polisen har slarvat bort dokumenten.

Det var i oktober 2018 som Ronneby kommun gjorde en polisanmälan efter att misstankar uppdagades i samband med att en extern granskning gjordes kring felaktiga köp av konsulttjänster. Det handlar om att företrädare för kommunen på oriktiga grunder ska ingått avtal med lokala företagare där enskilda personer kan ha gynnats på ett otillbörligt sätt.

Kommunjuristen har efter det beklagat sig för att polisen inte börjat med att utreda fallet. Något som kan få sin förklaring i att det nu visat sig att polisen slarvat bort anmälan och den dokumentation som kommunen skickat till polisen. 

– Det var ett omfattande material, säger Mathias Kågell, kommunjurist.

Obegriplig skrivelse

Det var för två veckor sedan som polisen skickade ett mejl till Ronneby kommun där polisen menade att de ”fått in en helt obegriplig skrivelse där det står att Ronneby kommun är målsägare” och att de behövde ”ha förtydligande vad anmälan avser och vem som är misstänkt”. Det visade sig att dokumentation var borta sånär som på några få papper.

– Jag blir förvånad när vi har en myndighet som ska bekämpa brott som inte ens kan hålla reda på sina handlingar, säger Mathias Kågell.

– Hur ska den då kunna lösa några brott?

Komma till ett avslut

Nu har kommunjuristen – som säger sig ha koll på sina papper – skickat in alla dokument till polisen igen. Och nu hoppas han att polisen ska ta tag i utredningen.

– Det hade varit skönt om de kunde komma till ett avslut med det här för alla inblandade.

SVT Nyheter Blekinge har sökt förundersökningsledaren vid åklagarmyndigheten och polisens bedrägerigrupp utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.