Polisen varnar för bedragare som ringer och vill boka vaccinationstid för att nå personers Bank ID. Foto: TT/SVT

Polisen varnar för bedragare – vill boka coronavaccination

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Blekinge varnar nu för en ny typ av telefonbedrägeri. Bedragaren säger att de kommer från Region Blekinge och vill boka en vaccinationstid åt dig och vill att du använder ditt mobila bank ID. Men polisen uppmanar att direkt lägga på luren vid sådana här samtal.

Under den närmaste tiden är det många som kommer att vaccinera sig mot Covid-19. I samband med detta har bedragare börjat ringa runt för att försöka lura folk. Bedragarna ringer upp och säger att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten eller Region Blekinge och vill boka in en vaccinationstid åt personen de ringer. De kräver att man ska identifiera sig med bankdosa eller mobilt bank-id.

”Lägg direkt på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer. DU SKA ALDRIG LEGITIMERA DIG MED BANKDOSA ELLER MOBILT BANK-ID NÄR NÅGON BER DIG. LÄGG PÅ LUREN”, skriver polisen på sociala medier.

Polisen informerar vidare att man aldrig kommer att bli uppringd av Folkhälsomyndigheten eller regionen för Covid-19 vaccination. Utan man bokar själv sin tid eller blir kallad via brev.

– Vi varnar i förebyggande syfte, för de här samtalen kommer i princip varje dag, berättar Evelina Olsson på polisens Ledningscentral.

Vill komma hem och vaccinera

I vissa fall vill bedragarna även komma hem till personen de ringer, för att vaccinera mot covid-19. Men detta är ett bedrägeri och polisen uppmanar strängt att inte släppa in någon.

– Vi har haft fall där de dyker upp i munskydd vid dörren, säger Evelina Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.