Polisinspektör Andreas Glingfors har länge arbetat med ungdomars nätvanor. Foto: Erik Alfredsson

Polisen: ”Viktigt att prata med sina barn”

Publicerad

Två mellanstadieflickor i Karlskrona dödshotades av en anonym person genom en ny app. Det viktigaste i sådana lägen är enligt polisinspektör Andreas Glingfors att alltid prata med någon vuxen, och polisanmäla hoten.

Det var genom appen Sarahah, där användaren kan skicka anonyma och ”ospårbara” meddelanden via exempelvis Snapchat, som de flertalet kränkningar och dödshot skickades till de två mellanstadieflickorna.

För polisinspektör Andreas Glingfors kommer det inte som en jättestor överraskning.

– Det är ett konstant flöde, kan man säga. Sedan är det också oerhört mycket sånt här som inte kommer fram till vuxenvärlden, vad som händer i barnens digitala värld, säger han.

LÄS MER: Skolflickor dödshotade via anonym mobilchatt

Han känner inte till just det specifika fallet, eller appen Sarahah sedan tidigare.

– Men det är viktigt att poängtera att det aldrig är appen i sig som är problemet, utan individerna som sitter på andra sidan skärmen.

Tipset till barn och unga som drabbas av kränkande meddelanden är att alltid ta skärmdumpar och visa det för en vuxen, om man upplever obehag av meddelandet.

– När det gäller tips till vuxna handlar det om att prata med sina barn. Precis som vi pratar hemma om dagen i skolan är det viktigt att prata om hur barnen haft det på nätet under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.