Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sin dödade sons byxfickor hittade pappan Gerold Nilica misstänkt narkotika, som lämnats ut av polisen. Foto: Privat/SVT

Polisens miss: Lämnade ut droger till dödade Herman Nilicas pappa

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick Gerold Nilica komma till polishuset och hämta ut sin son Hermans tillhörigheter. Bland annat en burk med flera olika narkotiska preparat.

– Det är ju helt sjukt, det måste vara tjänstefel, säger Gerold Nilica, till SVT.

SVT har i flera reportage berättat om 23-årige Herman Nilica, som var fast i ett kraftigt drogmissbruk innan han i april i fjol sköts till döds i parkeringshuset Riggen i Karlshamn. I tisdags väcktes åtal mot en 19-årig man som misstänks för mordet.

Under onsdagen fick Hermans pappa, Gerold Nilica, möjlighet att hämta ut sonens tillhörigheter från polisen.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

– Det var kläderna han hade på sig när han blev skjuten och lite andra grejer. När jag kom hem och kände igenom fickorna hittade jag först en snusdosa. Och sen hittade jag en burk, där det låg tabletter och små påsar med pulver och annat i, säger han till SVT.

”Måste vara tjänstefel”

Gerold reagerade starkt, eftersom just drogmissbruket var det som enligt honom i slutändan ledde till Hermans död.

– Och så får jag tillbaka drogerna. Det är ju helt sjukt, det måste vara tjänstefel. Man kan ju inte gå till polisen och hämta grejer och få knark med sig hem, säger han.

När han upptäckte vad han fått med sig hem ringde han direkt tillbaka till polisen.

– De har sagt att de ska skicka ut en patrull för att ta hand om det.

”Djupt olyckligt”

Polisen beklagar det inträffade.

– Det är självklart djupt olyckligt att det här har kommit med i byxorna som Hermans pappa fick. Det ska inte ske att det lämnas ut, säger Anders Johansson, handläggare på polisen.

Hur har det kunnat hända?

– När det gäller byxorna så har inte de haft något utredningsvärde i utredningen av mordet. De har omhändertagits på lasarettet och sedan förvarats på polishuset i Kristianstad. Därför har de inte gåtts igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Mer i ämnet