Enligt Per Elmberg, ordförande polisförbundet i Blekinge nordöstra Skåne, är lönen den främsta anledningen till att poliser väljer att lämna yrket. Foto: SVT/Jennifer Alm

Polisförbundet: ”Bättre men fortfarande många som slutar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan omorganisationen inom polisen 2015 har många poliser valt att lämna yrket. Även om avhoppen minskar för varje år som går, är de fortfarande ett problem för polisen, menar polisfackets lokalordförande Per Elmberg.

Många poliser valde att lämna yrket till följd av omorganisationen 2015, men avhoppen minskar för varje år som går. 2016 slutade 82 poliser i Region Syd av annan anledning än pension. 2019 var motsvarande siffra 58.

Att poliser slutar är dock fortfarande ett problem, menar Per Elmberg, ordförande i Polisförbundet i Blekinge nordöstra Skåne.

– Avhoppen leder till en tuffare arbetssituation för de som stannar. Vi har bilar som måste rulla och pass som måste fyllas, så det blir fler pass och mindre vila, säger han.

Bättre arbetssituation idag

Arbetssituationen för poliser i Region Syd har förbättrats sedan omorganisationen 2015, enligt Per Elmberg.

– Den ny organisationen har satt sig nu och vi har blivit fler, säger han.

Vilka utmaningar skulle du säga att polisen står inför?

– Att locka tillbaka personal som har sagt upp sig och att fylla de utbildningsplatser som står tomma på polisutbildningarna, säger Per Elmberg.

Totalt 2015: 138
Pension: 74
Annan anledning: 64

Totalt 2016: 166
Pension: 84
Annan anledning: 82

Totalt 2017: 143
Pension: 63
Annan anledning: 80

Totalt 2018: 139
Pension: 77
Annan anledning: 62

Totalt 2019: 118
Pension: 60
Annan anledning: 58

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.