Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronnebypoliserna ska utgå från Karlskrona under minst ett års tid från och med i höst. Hör mer om utvecklingen av polishuset i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Polishuset i Ronneby stänger i ett år – ska totalrenoveras

Uppdaterad
Publicerad

Polishuset i Ronneby ska utvecklas till ett nytt kontaktcenter i Region Syd. Men innan det kan vara på plats ska stadshuset, där polisstationen ingår, renoveras för flera miljoner kronor.

Medan bygget pågår stängs polishuset – och personalen får utgå från Karlskrona i minst ett år.

Ronneby stadshus ska bland annat få nya fasadplattor och fönster. Totalt beräknas renoveringen landa på runt 100 miljoner kronor, enligt Sydöstran.

Fastigheten ska även saneras på asbest. Planen är att börja med den flygel där Polismyndigheten håller till.

– Projekttiden är inledningsvis på tolv månader. Även om vi omlokaliserar oss ska vi fortsatt se till att medborgaren i Ronneby har en god polistäckning, säger Pär Johnsson, vikarierande lokalpolisområdeschef.

”Det är en win-win”

Anledningen till att börja renovera vid polisstationen är för att snabbt kunna få polisens nya kontaktcenter på plats.

Då kan de som ringer 114 14 angående icke akuta ärenden hamna hos en operatör i Blekinge – i stället för i Malmö eller Kalmar där det finns kontaktcenter i syd i dag.

Nu väntas bara det formella beslutet på det nya kontaktcentret, som kommer att leda till flera nya jobb i centrala Ronneby.

– Det är en win-win, både för våra medarbetare och för medborgarna, säger Pär Johnsson.

Nya polishuset planeras stå klart under hösten 2024.

Hör honom berätta mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.