Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s granskning av turerna kring Mjölnarholmen vill Sophia Ahlin (M) att tjänstemännens delegationsrätt pausas. Foto: SVT

Politiker om piratprojektet: ”Har aldrig diskuterats överhuvudtaget”

Uppdaterad
Publicerad

Utan att informera kulturnämnden hade kommunens upplevelsechef Max Dager lovat bort hundratusentals kronor till Panncentralens sjörövaräventyr.

Nu kräver kulturpolitikern Sophia Ahlin (M) att tjänstemännens rätt att besluta om bidrag tills vidare stoppas – i väntan på en grundlig utredning om vilka utbetalningar som gjorts. 

Ahlin, andre vice ordförande i kulturnämnden i Karlskrona, är i dag starkt kritisk efter uppgifterna som visar att kommunen retroaktivt betalat stora belopp för ett arrangemang som inte blev av.

– Det kom som en total nyhet för mig. Jag har aldrig sett eller hört talas om de här fakturorna. Nämnden borde ha informerats, både om projektet och om att vi betalat ut delar av ett belopp för ett projekt som aldrig varit politiskt förankrat, säger hon.

Ahlin är tydlig med att upplevelsechefen Max Dager borde ha informerat politiken – innan han lovade bort pengarna.

– Det är tjänstefel, menar jag, säger hon och vill nu att kulturnämnden senast februari får en detaljerad redovisning av utbetalningar till samtliga föreningen mellan åren 2019 och 2020.

– Vi måste även tillfälligt måste pausa förvaltningens delegation under tiden detta utreds.

”Har drabbat många”

Den som i juni 2019 till slut stoppade Panncentralens och Max Dagers långtgående piratplaner var nämndens ordförande Elina Gustafsson (S).

– Jag fick frågan väldigt sent och kände att det var ett för stort belopp för att bara säga ja till. En sådan satsning borde ju ha upphandlats.

Hur ser du på att politikerna hölls utanför detta?

– Det är ju väldigt illa och har drabbat många, säger Elina Gustafsson, som till skillnad från Sophia Ahlin också haft information om att kommunen i efterhand betalat delar av kostnaderna.

– Vad skulle vi göra? Problemet var ju att Panncentralen redan hade lovats saker som inte var politiskt förankrade.

Upplevelsechefen Max Dager själv medger i dag att han borde ha haft en dialog med ansvariga politiker.

– Vi hade bråttom, men det är en politiskt styrd verksamhet så frågan borde ha funnits med där, ja.

Påstod att pengarna var klara

Att kommunen aldrig beviljade några pengar till sjörövarsatsningen var heller ingenting som Panncentralen berättade när de samtidigt sökte bidrag hos Region Blekinge – tvärtom.

I ansökan står att kommunen sagt ja till 230 000 kronor, men när uppgifterna kontrollerades av Region Blekinge avslöjades felaktigheten och det önskade bidraget uteblev.

– Står det så i ansökan så är det felaktigt, säger Max Dager.

SVT har kontaktat Sebastian Chavez på Panncentralen, som var projektledare för den tänkta satsningen på Mjölnarholmen. Han vill inte vill svara på SVT:s frågor om det stoppade projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet