Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politiskt bråk om nya flyglinjen: ”Karlshamn blir en vit fläck på kartan”

Politiskt bråk om nya flyglinjen: ”Karlshamn blir en vit fläck på kartan”

Publicerad

Karlshamn är den enda kommun i Blekinge som inte är med och finansierar den nya flyglinjen till Frankfurt. Något som upprör oppositionen i kommunen:

– Det är helt oacceptabelt att den styrande koalitionen sätter Karlshamn vid sidlinjen. Man gör Karlshamn till en vit fläck när Blekinge ska marknadsföras i Tyskland, säger oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M).

I fredags presenterades planerna på den nya flyglinjen från Blekinge som öppnar efter sommaren.

Från Ronneby Airport kommer det från september att flygas fem dagar i veckan till den internationella flygplatsen i Frankfurt – en linje som kopplar ihop sydöstra Sverige med destinationer i 107 länder världen över.

Vill ha hjälp med Kreativum

Men den styrande koalitionen i Karlshamn har valt att inte vara med i satsningen, som enda Blekingekommun. Det är ett slag i ansiktet på näringsliv och besöksnäring, menar oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M)

– Koalitionen har valt att ställa Karlshamn utanför den satsningen när övriga kommuner har gått ihop och satsar på flyglinjen. Det är vi väldigt upprörda över.

Men kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) är av en annan åsikt.

– Vi är beredda att gå in och finansiera en flyglinje om övriga kommuner är beredda att gå in och hjälpa oss med Kreativum som vi betalar fem miljoner kronor om året för och som alla kommuner i Blekinge har nytta av, säger Per-Ola Mattsson (S).

250 000 kronor

Flygbolaget som ska trafikera sträckan vill ha stöd i tre års tid för att få lönsamhet i affären. Efter de tre åren är planen att flyglinjen ska kunna finansiera sig själv.

Det handlar då om en samfinansiering mellan kommuner, regioner och näringsliv på totalt 15 miljoner kronor under treårsperioden. Det skulle innebära 250 000 kronor om året för Karhamns kommun under tre år.

– Jämfört med en massa andra galna projekt man har investerat i så är det verkligen småsummor, säger Magnus Gärdebring (M).

– Vi avser inte göra något omtag i den här frågan, säger Per-Ola Mattson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer