Regionsstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) tycker det är uppseendeväckande hur oppositionen hanterat informationen från tjänstemän i regionen. Foto: SVT

S om bonusutspelet: Oppositionen stal tjänstemännens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Bonusutspelet för att minska hyrkostnaderna i Region Blekinge har orsakat ett politiskt storbråk.

Regionrådet Christina Mattisson (S) menar att oppositionen stulit tjänstemännens förslag – och gjort dem till sina egna. 

– Uppseendeväckande, säger hon.

Under tisdagen skickade oppositionen, den tillträdande regionledningen, ett pressmeddelande med förslag på förbättring på arbetsförhållandena inom Region Blekinge – ett attraktionspaket där ett bonussystem för nya sjuksköterskor presenterades.

Men enligt regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Christina Mattisson, var det här ett förslag som regionledningen själva skulle presenterat i dag – ett förslag som i själva verket kommer från tjänstemännen och inte politikerna.

– De har av regiondirektören fått ett första utkast på att den här frågan var på väg fram, tar den informationen de fått och paketerar om det och gör det till ett politiskt förslag. Jag tycker det är väldigt olyckligt att det kommande regionstyret gör på det sättet. Det tar vi kraftfullt avstånd från, säger Christina Mattisson (S).

Hon säger att det första utkastet med informationen skulle visas för oppositionen för att visa vilka stora frågor som var på gång.

– Eftersom vi står mitt i ett skifte så har det för mig varit viktigt att vi har en öppenhet.

Slår tillbaka mot kritiken

SVT har pratat med både tillträdande regionstyrelseordföranden Robert Lindén (SD) och Moderaternas gruppledare Sophia Ahlin, som båda slår tillbaka mot Mattissons kritik.

– Tjänstemännen har tagit fram det här förslaget redan i maj, men Christina har stoppat det i byrålådan hela tiden. Och då lägger vi det på bordet i stället. Om hon hade tyckt att det tjänstemannaförslaget var bra så hade hon tagit upp det innan sommaren, säger Sophia Ahlin (M).

Enligt Christina Mattisson (S) har hon informerat Robert Lindén (SD) om att förslaget skulle presenteras i dag – ändå skickades informationen ut av oppositionspartierna redan under tisdagen.

– Ibland tycker man inte likadant. Men jag är rätt övertygad om att det här inte hade landat på bordet om inte vi hade tagit upp det, säger Robert Lindén (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.