Arkivbild. Foto: TT

Positiv effekt av kommunens tobaksförebyggande arbete

Uppdaterad
Publicerad
Ungdomar i Karlskrona röker och använder droger i mindre utsträckning än övriga riket. Samtidigt stiger åldern för alkoholdebut jämfört med tidigare år, visar en undersökning bland skolelever.

Karlskrona kommun har sedan 2003 ungefär vartannat år genomfört en drogvaneundersökning bland elever i årskurs nio samt år två på gymnasiet. Detta för att se hur drogvanor förändras över tid. 2018 svarade 74 procent av de 2 317 tillfrågade eleverna.

Färre rökare än genomsnittet

Bland elever i årskurs nio i Karlskrona är sju procent rökare jämfört med tio procent i riket. I år två på gymnasiet är det 13 procent i Karlskrona jämfört med 24 procent i riket.

– Det är glädjande att se att vårt tobaksförebyggande arbete har gett effekt. Jämfört med nationella siffror så är andelen Karlskrona-ungdomar som röker betydligt lägre och det är en markant skillnad bland gymnasieeleverna, säger Eva Dahlberg, folkhälsostrateg på Karlskrona kommun, i ett pressmeddelande.

Positiv trend

I Karlskrona har fyra procent av niondeklassarna någon gång testat narkotika jämfört med sex procent i riket. Bland eleverna i år två på gymnasiet är det nio procent i Karlskrona medan det är 17 procent i riket.

– Även trenden att konsumtionen av alkohol minskar är positiv och debuten sker lite längre upp i ålder jämfört med tidigare undersökningar, säger Eva Dahlberg.

Sedan 2005 har åldern för alkoholdebuten stigit bland Karlskronas gymnasieungdomar från 14,4 år till 15,3 år 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet