Praosatsning ska locka ungdomar att bli yrkesmilitärer

Publicerad

Ett 20-tal högstadieelever från främst Blekinge får i veckan göra prao på F17 i Kallinge. Det är första gången på flera år som flygbasen öppnar för praoelever.

De tjugo högstadieeleverna har precis anlänt till F17 när SVT Nyheter Blekinge är på besök. Där ska de tillsammans bo och sova under veckan, när de gör sin prao. På schemat står allt ifrån föreläsningar kring vad det innebär att jobba i det militära, till att testa på alla möjliga arbetsuppgifter.

– Jag tyckte det verkade spännande. Jag ser mest fram emot att få jobba med flygplan, och testa flygsimulator, säger Moa Johansson, praoelev från Galären i Karlskrona.

Det är första gången på flera år som F17 öppnar upp för praoelev. Tidigare har det inte gått på grund av personalbrist, men nu hoppas man kunna locka in ungdomar till en framtid i det militära.

– Tanken är ju att de som är här ska berätta för sina klasskompisar och vänner om hur roligt det var, så att de blir ambassadörer för vår verksamhet. Det slutliga målet är ju att få fler yrkesmilitärer i framtiden, säger Alexander Blomqvist, yrkesinformatör på F17.

Nästa vecka byts praoeleverna av av 20 nya högstadieelever. Och även om disciplinen kan vara något strikt, är det en del som trivs.

– Jag har ju varit här förut, men vill ha lite mer exercis och träning. Det är som en semester mot att vara hemma, säger Elliot Magnusson, praoelev från Snäckebacksskolan i Ronneby.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer