Foto: TT

Prästen spred falsk uppgift till domkapitlet

Uppdaterad
Publicerad

Prästen målade ut Hamzeh Dalis som en ”aggressiv och manipulativ” person – som därför tvingats bort från flera undervisningslokaler. Men dokument som SVT Nyheter Blekinge tagit del av visar det rakt motsatta.

Den präst som skulle få ärva åtskilliga miljoner ur Ulla Simonssons förmögenhet skrev i november 2017 ett brev till kollegorna i Lunds stift. Där pekade han ut Hamzeh Dalis som aggressiv och hänvisade till vad en prästkollega och en anställd i Kungsmarkskyrkan berättat för honom.

Enligt prästen hade beteendet orsakat att Hamzeh Dalis och Ulla Simonsson fått avsluta sin språkundervisning på flera ställen än i kyrkan.

Ulla och Hamzeh

Men uppgifterna stämmer inte.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med ansvariga och dessutom tagit del av skriftliga intyg som visar på motsatsen.

– Vi upplever det som att en präst inför domkapitlet medvetet misskrediterat och smutskastat oss, säger Ulla Simonsson.

Inte heller kontraktsprost Pamela Garpefors, som vid flera tillfällen träffat paret, delar karaktärsbeskrivingen.

– Den bilden känner jag inte alls igen. Hamzeh har aldrig agerat aggressivt i min närhet, säger hon.

”Skapade oro”

Den kyrkpersonal i Kungsmarken som prästen i sin skrivelse refererar till står dock fast vid uppgifterna och menar att paret i oktober 2015 fick avsluta sin språkundervisning som volontärer i kyrkan med anledning av Hamzeh Dalis agerande.

– Ja, jag står fast vid det. Hans sätt att vara skapade oro och störde undervisningen. Därför kunde de inte vara kvar hos oss, säger en av dem som prästen i sitt brev valt att hänvisa till.

Du har ju också uppgett för prästen att de fått sluta sin undervisning på andra håll än i kyrkan.

– Det är så längesedan nu. Jag minns inte att jag har sagt så.

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen erbjudit den aktuella prästen en intervju, men han har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet