Louise Erixon (SD) blir kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Foto: TT

Louise Erixon (SD) blir kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna tar över makten i Sölvesborg tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.

– Vi fyra partier avser att leda Sölvesborg kommun tillsammans den kommande mandatperioden, säger Emilie Pilthammar, gruppledare för Moderaterna.

Två kommunalråd

Samstyret tänker dela på makten genom två kommunalråd, ett från Sverigedemokraterna och ett från Moderaterna. Emilie Pilthammar (M) blir ordförande i kommunfullmäktige, Louise Erixon (SD) blir kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är väldigt eniga i väldigt mycket, säger Louise Erixon.

Bryter mot riktlinjerna

Företrädarna är medvetna om att de bryter mot partiernas riktlinjer för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi går lite emot partiets riktlinjer, men vi anser att våra väljare sett fram emot det här lokalt. Det har inte varit lätt att ta det här beslutet, men vi har gjort det för väljarna, säger Robert Manea, Kristdemokraterna.

– Sverige är ett avlångt land och det ser inte likadant ut i Sölvesborg som det gör i Stockholm. Jag har informerat mitt parti om detta, men vi är inte överens om det är bra eller dåligt, säger Emilie Pilthammar (M).

”Har en annan bild av SD”

Hon säger att Moderaterna inte kunde få ihop allianspartierna, och valde den här lösningen i stället. Personliga relationer har också spelat in.

– Vi har en annan bild av Sverigedemokraterna än vad man har på andra ställen, säger Emilie Pilthammar.

– Vi har haft vissa typer av samarbeten under året, med allt från barnomsorg till den lokala simhallsfrågan. Det finns samhörighet på ett personligt plan, säger Louise Erixon.

Formellt kommer det nya styret att tillträda den 1 januari.

Sverigedemokraterna fick drygt 28 procent av rösterna i kommunvalet i Sölvesborg, och 14 mandat i fullmäktige. Tillsammans med M, KD och Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL) får samstyret 27 av 49 mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.