Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Olsson (M) kritiserar kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) för att lägga sig i byggnadsnämndens beslut i en privatpersons bygglovsärende. Foto: SVT

Nämnd gjorde bygglovsbesök – då dök kommunalrådet upp

Publicerad

Nu kommer kritik mot Karlshamns kommunalråd för att ta ställning i ett enskilt bygglovsärende och försöka påverka beslutet.

– Det är olämpligt, säger Magnus Olsson (M).

– Jag lyssnar på medborgare, säger Per-Ola Mattsson (S).

Förslaget från stadsbyggnadsavdelningen i Karlshamn är att säga nej till en privatpersons bygglov. Nu är det upp till byggnadsnämnden att ta beslut.

Magnus Olsson (M), som är andre vice ordförande i nämnden, var förra veckan, tillsammans med andra ledamöter, inbjuden att besöka villatomten inför bygglovsbeslutet. Då upptäckte han att även kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) – som inte sitter i byggnadsnämnden – var inbjuden av fastighetsägaren.

– Jag påpekade att det var olämpligt, eftersom det kan uppfattas som påtryckning och att det är utanför hans verksamhetsområde, säger Magnus Olsson (M).

– Jag var inbjuden, tycker att vi ska vara tillmötesgående och lyssna på medborgare som vill ha ett möte med politiker, svarar Per-Ola Mattsson (S).

”Svagt ledarskap”

Att han försökt påverka beslutet håller han inte med om.

– Jag uttryckte min uppfattning, men det är byggnadsnämndens sak att besluta om bygglovet. Om min närvaro påverkar Magnus Olsson tyder det på ett svagt ledarskap, säger Per-Ola Mattsson.

”Skapar förtroendekris”

Det är inget svar Magnus Olsson nöjer sig med.

– Att kommunalrådet engagerar sig för just den här personen kan skapa en förtroendekris mellan politikerna och befolkningen. Vi överväger att göra en JO-anmälan, säger han.

I klippet: Magnus Olsson (M) kritiserar kommunalrådet för att lägga sig i byggnadsnämndens beslut – och Per-Ola Mattsson (S) svarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer