Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, om bygglovsärendet i Karlshamn som engagerat kommunalrådet. Foto: Mikael Wallerstedt och SVT

Experten sågar kommunalrådets agerande: ”Grovt övertramp”

Publicerad

Att kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) lägger sig i ett enskilt bygglovsärende är ett grovt övertramp. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

I Karlshamn kritiserar Magnus Olsson (M) kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) för att lägga sig i byggnadsnämndens beslut om en privatpersons ansökan om bygglov för en villa. SVT Nyheter Blekinge vände sig därför till Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, för att ta reda på vad som gäller. 

– Då bryter han mot den så kallade självständighetsprincipen. Att ingen myndighet får lägga sig i annan myndighets myndighetsutövning, säger Olle Lundin.

”Inte inblandad”

Karlshamns kommunalråd vidhåller dock att han inte gjort fel.

– En medborgare har bjudit in mig för att berätta om sin situation. Jag har lyssnat på vad personen säger, men inte varit inblandad i bygglovsbeslutet, säger Per-Ola Mattsson (S).

”Grovt övertramp”

Men det resonemanget accepterar inte experten Olle Lundin.

– Om kommunalrådet inte förstår att det här är ett grovt övertramp, då har man problem i den här kommunen, säger han.

Se klippet där experten reder ut vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.