Helikopter landar på korvetten Visby. Foto: Försvarsmakten

Provskjuter fartygsvapen utanför Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ger sig i dag ut på en provskjutning med Karlskronas örlogsfartyg i Östersjön. Efter övningen tar de sig till Kalmar Stadsfest där de hoppas kunna rekrytera fler till sjöförsvaret.

Karlskronas örlogsfartyg HMS Nyköping och HMS Karlstad ger sig i dag ut på en övningsinsats i Östersjön, för att testa sina vapensystem.

Syftet med övningen är att testa fartygens manöver och navigering samt sjöövervakning. Det ska även göras en avancerad luftvärnsövning med så kallad tvåmålsskjutning, samt en övning med drönare.

– Vi ger oss ut till havs och provskjuter lite, säger Jimmie Adamsson, informationschef på Tredje Sjöstridsflottiljen.

Vill rekrytera flera

Efter provskjutningen kommer fartygen att ta sig till Elevatorkajen i Kalmar. Under Kalmar stadsfest vill Försvarsmakten få fler att rekryteras till sjöförsvaret. Försvarsmaktens örlogsfartyg förtöjs då vid Elevatorkajen framför Kalmars Länsmuseum. Sjömän och soldater kommer att vara på plats för att berätta om marinens arbete.

– Vi ligger där fram till söndag, berättar Jimmie Adamsson.

Visby Korvett

Visa

Försvarsmaktens fem Visbykorvetter tillhör världens modernaste fartyg i sin klass. Smygtekniken som kallas stealth, ger fartygen dess karaktäristiska utseende och är utvecklat för att motståndaren skall få svårare att upptäcka det, oavsett om spaningen sker med hjälp av radar, värmestrålning eller ljud.

Många av fartygens sensorer är dolda i skrovet när de inte används. Vapensystemen är även de dolda bakom luckor. Avgaserna från fartygets vattenjetaggregat leds bort genom dolda utlopp nära vattenlinjen för att ge en så liten värmesignatur som möjligt.
Visbykorvetterna skall kunna lösa uppgifter i tre dimensioner, i luften, på ytan och under ytan. Deras operativa uppgifter är ytstrid, ubåtsjakt, eskortering och luftförsvar. Möjlighet att landa helikopter ombord finns på tre av fem korvetter. Fartygen tillhör Tredje och Fjärde sjöstridsflottiljen.

De fem örlogsfartygen i serien Visby korvett byggdes på Kockumsvarvet i Karlskrona mellan åren 2000 och 2009. Två av fartygen, HMS Nyköping och HMS Karlstad, ingår i den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF). Skeppen har tillsammans deltagit i flera brittiskledda övningar.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet