Foto: TT

Räddningshelikoptrar kan stå obemannade över jul

Uppdaterad
Publicerad

Ledning och piloter inom Sjöfartsverket kan inte komma överens om ett nytt kollektivavtal. Om de inte kommer fram till en lösning kan räddningshelikoptrar i Ronneby och Stockholm stå obemannade över jul.

Det är Kvällsposten som rapporterar om att de långdragna förhandlingarna i nuläget gör det svårt för Sjöfartsverket att bemanna sina helikoptrar. Det innebär att en räddningshelikopter i Ronneby och en i Stockholm kan komma att stå obemannad under julhelgen.

Istället kommer Sjöfartsverkets helikopter i Visby täcka båda områdena vilket innebär att om det sker en olycka utanför Blekinge eller i Stockholms skärgård kommer det dröja minst en timme extra för räddningshelikoptrarna att komma fram, enligt tidningen.

SVT:s Uppdrag Granskning har tidigare rapporterat om personalkrisen inom Sjöfartsverket. Det handlar om att efter att riksdagen gett sjöfartsverket i uppdrag att ansvara för räddningshelikoptrarna fanns inget kollektivavtal för flygande personal redo.

Det nya avtalet visade sig bli alldeles för dyrt och detta har lett till långdragna förhandlingar mellan Sjöfartsverkets ledning och helikopterbesättningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.