Två män döms till fyra års fängelse för grovt rån mot en bank på Södergatan i Sölvesborg. Foto: Jens Christian

Rånarduo döms till fängelse efter bankrån i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

De två männen, 21 och 37 år gamla, rånade Sparbanken i Sölvesborg och fick med sig drygt 50 000 kronor. Kort efter rånet kunde rånarduon gripas vid tågstationen och nu döms de till fyra respektive fyra och ett halvt års fängelse vid Blekinge tingsrätt.

Det var vid lunchtid den 16 mars som Sparbanken i Sölvesborg rånades av två maskerade personer. Enligt domen ska ena rånaren suttit kvar på en moped utanför lokalen medan den andra gått in på banken. Han var beväpnad med ett revolverliknande vapen och skrek åt en bankanställd att han ville ha pengar.

En man som befann sig i bankomathallen, som man passerar på väg till banken, ingrep och försökte hindra rånaren – som trots detta lyckades slita sig loss. Rånaren sparkade då mannen kraftigt i ryggen.

Flydde med moped

Efter detta gick rånaren tillbaka till kassorna och krävde mer pengar från de bankanställda. Därefter la han pengarna i en väska, lämnade banken och körde iväg med sin kompanjon på mopeden.

En kort stund senare inkom ett larm om en brand på en bakgård. Det visade sig vara en moped som satts i brand i ett förråd på bakgården och där hittades då bland annat en mask och en skyddsväst.

Duon ska ha lämnat platsen på moped eller motorcykel av scootermodell. Kort därefter hittades flyktfordonet brinnande på Rundgatan i Sölvesborg, som nu är avspärrad. Foto: Jens Christian

Får fyra års fängelse

På Rundgatan hittades sedan flera sedlar, under en parkerad bil hittades en väska full med pengar och på ett skärmtak hittades ytterligare en väska med pengar. Genom att följa spåren kunde rånarduon kort därefter gripas vid tågstationen.

Både DNA, bilder och vittnesuppgifter knyter de två männen till brottet och nu döms de för rån vid Blekinge tingsrätt. Den 37-årige mannen döms till fyra och ett halvt års fängelse och 21-åringen till fyra års fängelse. Brottet anses inte vara grovt eftersom det inte var ett riktigt vapen som de använde vid rånet.

De ska även betala skadestånd till de bankanställda och kunder som var i lokalerna när rånet inträffade.

Båda två männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.