Offret bor just nu på annan plats och har mardrömmar efter händelsen. Foto: SVT/Martin Hult Ogenblad

Rånoffret om mardrömstimmarna: ”Sa att jag skulle dö”

Uppdaterad
Publicerad

I flera timmar satt han fastbunden vid ett element i sin egen lägenhet. Under tiden plundrades bostaden på kontanter och värdesaker. Först när grannarna hörde hans desperata rop på hjälp kunde polis kallas till platsen.

Två män i 20-årsåldern, en av dem aktiv ungdomsledare i Blekinge, sitter sedan i förra veckan häktade misstänkta för bland annat människorov och grov stöld, båda nekar till brott.

Den brutala händelsen har satt djupa spår hos offret, också han en man i 20-årsåldern.

– På nätterna vaknar jag av mardrömmar. Det känns som att hela mitt liv är förstört.

Tömde lägenheten

Det var på tisdagskvällen den 12 juni som det ringde på hemma i mannens lägenhet i centrala Karlskrona. Efter tredje ringssignalen bestämde han sig för att öppna dörren – och därefter gick allting fort.

– De satte en tygtrasa på något starkt medel över ansiktet, så jag blev dåsig. Därefter tryckte de en kniv mot min mage och band fast mig med buntband vid elementet. De band hårt och sa att jag skulle dö inom några timmar samtidigt som de tejpade hårt över munnen. De rispade mig med kniv och brände på mig.

Därefter sökte de båda männen under flera timmar igenom lägenheten och länsade den på teknisk utrustning, 20 000 kronor i kontanter, id-handlingar, mobiltelefon och kreditkort.

– De tvingade till sig alla min koder och tog samma kväll ut 12 800 kronor. De hade också rensat hela min telefon och tog mina hemnycklar och låste dörren när de gick.

Grannarna slog larm

Till synes hjälplös lämnades offret kvar vid elementet i lägenheten. Till slut lyckades han med munnens hjälp få bort tejpen i ansiktet.

– Då skrek jag efter hjälp till grannarna reagerade och kontaktade polisen som bröt sig in och räddade mig.

Lägenheten är fortsatt avspärrad och rånoffret bor tills vidare på en annan adress.

– Jag är rädd. De fotograferade mig och sa att de skulle visa bilden för sina kompisar som i sin tur skulle döda mig om jag pratade med polisen.

Varför drabbades just du tror du?

– Jag vet inte. Men jag gör en del praktiska tjänster som jag annonserar om på olika säljsidor. De misstänkte nog att jag hade pengar hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.