Rättegång om politikers okunskap

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiske toppolitikern Per-Olov Larsen i Sölvesborg vägrade konsekvent att lämna ut begärda handlingar till journalister. I dag åtalades han för tjänstefel och kan riskera sin politiska karriär.

Idag inleddes rättegången mot  Per-Olov Larsen i Sölvesborg (S), förste vice ordförande i kommunstryrelsen i Sölvesborg. Han skyller på kunskap om lagstiftningen. Det vra därför han inte lämnade ut handlingar till journalisten Sarah Pallin.

Hon ville veta vilka som sökt tjänsten som vd för det kommunala bostadsbolaget Sölvesborgshem. Per-Olov Larsen, ordförande i Sölvesborgshem, vägrade lämna ut handlingarna och hänvisade till rekryteringsfirman som sagt att han inte skulle lämna ut namnen på de sökande.

– Det står i grundlagen att man har rätt att ta del av den här typen av handlingar och det borde Per-Olov Larsen har känt till, säger Sarah Pallin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larsen

Mer i ämnet