Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en kontroll av lokalen i Karlshamn där de båda männen förvarade flera djur omhändertog länsstyrelsen apor och flera reptiler – se deras foton i videoklippet. Foto: Polisens förundersökning

Ägare lät silkesapor svälta – åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Silkesaporna Bubben och Bumman var kraftigt avmagrade när länsstyrelsen omhändertog dem i samband med en kontroll hos de tidigare ägarna av Blekinge exotiska värld.

Nu åtalas de två männen för djurplågeri vid Blekinge tingsrätt.

De kritiserade djurägarna stängde tropikariet Blekinges exotiska värld i Karlshamn för allmänheten år 2019 och planerade att flytta verksamheten till Sölvesborg. Men i slutet av 2020 flyttade de tillbaka ett stort antal djur till källarlokalerna på Strömmavägen i Karlshamn, bland annat flera apor och reptiler.

Nu åtalas de två männen, som nu bor i Tingsryd kommun, för djurplågeri efter att Länsstyrelsen i Blekinge anmälde dem till polisen.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Magra apor

Det var efter kontroller i början av 2021 då flera djur omhändertogs akut – bland annat tre undernärda apor, däribland de vitörade marmosetterna Bubben och Bumman. I länsstyrelsens protokoll framgår att aporna lidit av näringsbrist en längre tid, att de hade dålig tandhälsa och att en av dem hade en cysta i kinden.

Dessutom togs flera reptiler såsom en skäggagam, en Ridleys råttsnok, en krokodilödla, en stäppvaran, en skallerorm och två afrikanska dvärgkrokodiler omhand.

Även flera av reptilerna ska ha varit ”tunna i hullet” och haft för små utrymmen att röra sig i. I vissa fall saknades badvatten helt, eller var väldigt smutsigt, och flera hade tidningspapper i stället för sand i sina burar.

Sköldpadda i frys

I lokalerna fanns även en frys med flera döda djur, bland annat en silkesapa och två pinchéapor. En obduktion visade att även de var underviktiga och sjuka.

Båda männen förnekar brott. Deras förklaring till att flera av reptilerna var undernärda och hade tidningspapper i sina terrarier var att de för tillfället behandlades för kvalster. Rättegången inleds nästa vecka.

Paret tog över verksamheten 2017 och en av männen är tidigare dömd för djurskyddsbrott efter att ha haft apor i sin lägenhet.

Se länsstyrelsens bilder i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet