Hess förnekar brott

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Sverigedemokraten Michael Hess i Karlskrona avslutades på torsdagen. Domen mot politikern som står åtalad för hets mot folkgrupp meddelas den 8 maj.

Michael Hess, som står som sjättenamn på partiets lista till kommunfullmäktige i Karlskrona, skrev bland annat så här: ”När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära.”

Påståendet polisanmäldes och kammaråklagare Lena-Marie Bergström valde att åtala Michael Hess för hets mot folkgrupp.

Precis som tidigare, förnekade Michael Hess brott, i samband med att rättegången inleddes. Länsledningen har tidigare gett Michael Hess sitt stöd.

I rätten hävdar Michael Hess försvarare att anledningen till kommentaren på Facebook var att han ville föra upp frågan om orsakerna till våldet i Egypten, vilket enligt försvaret är ”en saklig och vederhäftig kommentar”.

Michael Hess berättade om vad som låg bakom det han skrev och att själv levt i Mellanöstern i elva år. 

Han säger sig vara vän med många muslimer och var upprörd över hur kvinnor behandlas i Egypten och övriga Mellanöstern efter en artikel i Aftonbladet.

– Min avsikt var att skapa en debatt, föra en djupare diskussion.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och dagsböter.

Enligt försvaret har inte åklagaren kunnat visa att Hess haft fel i sitt påstående eftersom det saknas en utredning från åklagaren.

Dom meddelas den 8 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-uttalande

Mer i ämnet