Sven-Erik Alhem är ordförande i Brottsofferjouren, rättsexpert och före detta överåklagare. Foto: SVT

Rättsexperten: ”Finns brister i utredningen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Blekinges och UG:s granskning av fallet Michael Wijk är det många som har reagerat på polisens agerande. Bland annat har en privatperson polisanmält ansvarig utredare på polisen för tjänstefel. Sven-Erik Alhem är ordförande i Brottsofferjouren, rättsexpert och före detta överåklagare, och han tycker att det finns brister i polisens utredning.

Hur ser du på utredningen som polisen har gjort i det här dödsfallet? 

– Jag tycker den är undermålig och det finns brister i den. Den tekniska undersökningen av telefon är dålig, men även förhören är undermåliga.

Michael Wijks sista timmar

Han tycker att polisen borde erkänt att utredningen inte gått rätt till.

– Jag tycker att det hade varit bättre om polisen erkänt att det har gått lite för hastigt och att man inte har gjort det på bästa sätt.

Sven-Erik Alhem syftar på att alla människor har samma värde, men i detta fallet hade man lagt ner mer energi om det hade varit en ”mer betydelsefull person”. Då hade utredningen varit mer proffsig.

Här kan du se reportaget i Uppdrag Granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet