Foto: TT

Regeringen vill stärka säkerhetsskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Staten ska få ett större inflytande än i dag över kommuner och enskilda, när det gäller säkerhetsskyddet av Sverige i förhållande till främmande makt. Problemet blev aktuellt i och med de ryska gasrören i Karlshamn.

Det här rapporterar Dagens Nyheter och skriver att orsaken är ett ökat spionage mot Sverige med ett allt sämre säkerhetspolitiskt läge som gör det nödvändigt att täppa till säkerhetsluckor.

I samband med att den ryska gasledningen Nord Stream 2 ska byggas på Östersjöns botten ställdes frågan på sin spets. Regeringen var emot svensk inblandning i projektet och fick region Gotland att inte hyra ut Slite.

Men Karlshamns kommun har gått sin egen väg och upplåter en del av hamnområdet för gasrören, efter att ha förhandlat med regeringen.

– Dagens lagstiftning har blottor och vi måste stärka statens och totalförsvarsintressenas roll. Nu inleder vi det arbetet med en utredning och en parlamentarisk grupp så att vi förhoppningsvis komma fram med ett förslag som är brett förankrat och som kan genomföras relativt snabbt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Den tillsatta kommittén ska nu analysera befintligt regelverk och bedöma om det finns behov av författningsåtgärder vad gäller ansvarsförhållandet mellan staten, kommunerna och enskilda.

Kommitténs redovining ska vara klar våren 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet