Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinge har fått reklamera både skyddsvisir och plasthandskar som köptes in under coronapandemin. Foto: TT/SVT

Plasthandskar höll inte måttet – regionen kräver ersättning

Publicerad

Minst nio av Sveriges regioner har fått reklamera skyddsmaterial som inte hållit måttet under coronapandemin. Det visar en kartläggning som SVT gjort.

Blekinge har fått reklamera både plasthandskar och visir.

Under våren 2020 rådde en extrem efterfrågan på skyddsutrustning samtidigt som det rådde en global brist på just skyddsutrustning. Myndigheter lättade då på olika regelverk vilket ledde till att kommuner, regioner och privata vårdbolag köpte allt de kunde komma över – också från nya och okända leverantörer.

SVT:s kartläggning visar att det under 2020 köptes skyddsutrustning som inte höll måttet för flera miljoner av Sveriges regioner. Region Blekinge har fått reklamera skyddsutrustning vid två tillfällen.

– Det rör sig om ett fall med plastvisir och ett med undersökningshandskar, berättar Joakim Kristensson som är strategisk inköpschef på Region Blekinge.

Hör mer i videoklippet

Undersökningshandskar, pågående ärende

Plastvisir, avslutat ärende där man fått tillbaka 40 000 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer