Regionen ändrar rutiner för coronatester – sjuka och vårdpersonal prioriteras

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningen för coronavirus kommer att ändras i Blekinge från och med måndag. Patienter som behöver läggas in på sjukhus och vårdpersonal kommer att prioriteras framöver.

– Det handlar om att hushålla med de begränsade resurser vi har, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

På grund av hårt tryck på sjukvården och brist på sjukvårdsmaterial kommer region Blekinge från och med måndagen den 16 mars att ändra sina rutiner för provtagning av coronavirus, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

Detta innebär att alla personer med symptom som varit i riskområden inte längre kommer att testas.

Corona i Blekinge

– Vi koncentrar provtagningen till patienter som är så sjuka att de behöver läggas in och till vårdpersonal så att vi är säkra på att vi inte för någon spridning från vårdpersonal på våra vårdinrättningar, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare region Blekinge.

”Kommer få en ansträngd situation”

Enligt smittskyddsläkaren gör det inte längre någon nytta att ta prov på personer som varit utomlands som uppvisar symptom.

– Oavsett om du varit utomlands eller i Sverige och insjuknar med influensaliknande symptom ska du vara hemma tills du är frisk. Det är slöseri med resurser på att ta prov på alla med sådana symptom, säger Bengt Wittesjö.

Hur ser läget ut inom regionen när det gäller sjukvårdsmaterial och resurser?

– Vi har inga fall som behöver vård än så länge så tillvidare är det lugnt men det är klart att vi kommer få en ansträngande situation framöver och det är det vi planerar för, säger Bengt Wittesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet