Den nya sidan där lediga vaccintider dyker upp har uppmärksammats nationellt. Region Blekinge avråder från användning och hänvisar till 1177.se i stället. Foto: SVT/Arkiv

Regionens uppmaning: Använd inte nya bokningssidan

Uppdaterad
Publicerad

Den nya sidan där lediga vaccintider dyker upp har uppmärksammats nationellt. Region Blekinge avråder från användning och hänvisar till 1177.se i stället.

Under helgen öppnades hemsidan Jagvillhavaccin.nu av Pierre Mesure som inspirerats av tjänsten Vitemadose i hans hemland Frankrike. Den sidan kom till sedan det upplevdes som problematiskt att få överblick kring var det finns lediga vaccinationstider.

Mesure säger till journalisten Emanuel Karlsten att han kartlagt drygt 25 procent av de tillgängliga mottagningarna i Sverige och att vem som helst på sidan kan skriva in sin hemregion i sökfältet för att få upp vilka tider som är lediga.

”Informationen missar man helt”

Blekinge är en av flera regioner där nästan alla mottagningar innefattas av tjänsten tillsammans med flera regioner runt om i landet där det går att hitta lediga tider tillsammans med Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Örebro och Västernorrland.

Region Blekinge svarar att de inte står bakom den nya sidan och avråder från att använda andra tjänster än 1177.se när det gäller bokning av vaccinationstider.

– Där finns också viktig information och vi ser helst att invånarna går in där. Den här sidan är inget vi har gett godkännande till och vi hänvisar bara till 1177.se för informationen missar man helt om man går den andra vägen, säger Region Blekinges E-hälsostrateg Åsa Gyberg-Karlsson.

Inget bank-ID

Hon blev varse om den nya sidan under onsdagen och Region Blekinge är en av landets regioner där det inte krävs bank-ID för att boka en vaccinationstid. Det är därför externa aktörer kan skapa kod och lägga upp en hemsida av detta slag.

– Vi har ju valt att ha en tillgänglig vaccinationsbokning för invånarna som gör att man väldigt tydligt inte kommer att fråga om bank-ID. Så vi hänvisar återigen till 1177.se och där har vi kvalitetssäkrad information, säger Åsa Gyberg-Karlsson.

Tiderna borta

Under torsdagen omnämndes Jagvillhavaccin.nu under Region Blekinges pressträff av vaccinsamordnare Mats Berggren. Sidan finns fortfarande tillgänglig men vid sökning är samtliga söksvar markerade med texten ”Tillgängliga tider kan inte visas i enlighet med regionens begäran”.

– Det går inte att boka tid där och den är inte sanktionerad av regionen så det är 1177.se som är den primära ingången. Det är kvalitetssäkrad information så vi anmodar folk att boka sig där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.