Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinge publicerade under torsdagen en video på sitt intranät där de berättade om sparkraven för sin personal. Foto: SVT

Regionen Blekinges ekonomichef om sparkraven: ”Vi producerar i stort sett samma vård som andra regioner fast till ett högre pris”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen publicerades en video på regionens intranät där ledningen presenterade de sparkrav som nu finns på regionen. Framförallt pekas hyrpersonalen ut som en stor anledning till att region Blekinge kostar 350 miljoner kronor mer per år jämfört med jämnstora regioner, något som P4 Blekinge var först att rapportera om.

Som SVT Blekinge tidigare rapporterat så riskerar region Blekinge att gå minus 415 miljoner kronor under 2023. Efter att de ökade pensionskostnaderna räknats av så finns ett återställande krav på 148 miljoner kronor.

Under torsdagen så skickade regionens ledningsgrupp ut en video på sitt intranät till all personal. Där presenterade regiondirektör Peter Lilja, ekonomidirektör Monica Magnusson och kommunikationsdirektör Madeleine Flod arbetet med sparkraven.

Bland annat visar jämförelser med andra regioner att Blekinge har speciellt höga kostnader för sjukvården.

– Vi producerar i stort sett samma vård som andra regioner fast till ett högre pris, säger Monica Magnusson i videon.

I ett sms till SVT Blekinge skriver regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) att det är region Kalmar som Blekinge jämförts med.

Hyrpersonal den stora kostnaden

Det är framförallt kostanden för hyrpersonal som drar iväg och planen är nu att skapa en mer attraktiv arbetsplats.

Kan du ge några konkreta exempel på hur ni ska göra det?

– Det är viktigt att vi försöker ha en bra dialog på arbetsplatsen. När det kommer till hyrpersonalfrågan så handlar det om att vi ska försöka ha ett kontrollerat beroende, säger regiondirektör Peter Lilja och fortsätter:

– Vi måste bli bättre och mer attraktiva, det handlar om lön, anställningsvillkor och och arbetstryck.

Betyder det att de anställda kan förvänta sig löneökningar trots sparkraven?

– Vi har en årlig lönerevision och det kommer blir löneökningar, vi sitter precis med det nu. Märket är satt och vi arbetar utefter det, säger Peter Lilja.

Spela klippet för att höra regionstyrelsensordförande Christina Mattisson berätta om regionens minusbudget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinge riskerar att gå 415 miljoner kronor minus under 2023. Nu kommer sparkrav på alla verksamheter. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.