Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om förslaget skulle röstas igenom är det inte säkert att det kommer hinna behandlas innan ungdomarna går på sommarlov. Foto: SVT

Regionen sa nej – Karlskronas ungdomar kan få gratis busskort ändå

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige röstade nej till förslaget om gratis busskort till ungdomarna i sommar. Men nu kan Karlskronas ungdomar få resa gratis ändå – om kommunen vill betala.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot gratis busskort till Blekinges ungdomar under sommaren när beslutet togs i regionfullmäktige förra veckan.

Men i Karlskrona vill nu de båda partierna att kommunens ungdomar ska få gratis busskort över sommaren – Karlskrona kommun ska stå för notan.

– Alla ungdomar har inte råd till att transportera sig runt kollektivt i hela kommunen. Vi tycker detta är en bra investering, säger Christopher Larsson, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Han tycker inte det skickar konstiga signaler att SD i regionen och kommunen tycker olika i frågan.

Inte säkert det hinner behandlas

Men även om förslaget skulle röstas igenom är det inte säkert att det kommer hinna behandlas innan ungdomarna går på sommarlov.

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) menar att det för ungdomarnas skull hade varit bättre om förslaget godkänts redan hos regionfullmäktige.

– Här har man i regionen hanterat ärendet i flera månader och dragit på det. Hade man då från Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas sida sagt ja i onsdags hade Blekinges ungdomar haft sitt sommarlovskort, säger Sandra Bizzozero (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.