Hör mer om kritiken mot att lägga ner bemanningspoolen i videoklippet Foto: SVT/TT

Regionens hyllade bemanningspool stängs ner – S kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningspoolen startades i början av pandemin för att fylla på med timvikarier där behovet var som störst. Men verksamheten som hyllats av personalen, läggs nu ner – något oppositionen är kritiska mot.

– Det är uppseendeväckande, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd i region Blekinge.

I april 2020 startade bemanningspoolen upp där alla verksamheter på sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn samt timvikarier samlades under samma tak. Det var framförallt vårdbiträden och undersköterskor som fördelades där behoven var som störst.

Men nu när pandemin gått in en lugnare fas läggs bemanningspoolen ner – vilket oppositionen är kritiska mot.

– Jag har största förståelse för att det har varit extremt läge under pandemin men att bemanningspoolen stängs ner innan man vet hur det blir framöver tycker vi är helt fel väg att gå, säger Christina Mattisson.

”Har varit uppskattat”

Enligt Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, är nedstängningen en del av omställningen av covidvården, men han utesluter inte att någon form av bemanningspool kan vi aktuell i framtiden.

– Det har varit en tillfällig verksamhet under pandemin. Jag vet att det har varit uppskattat för våra chefer och vi ska nu göra en utvärdering av vad som har fungerat bra och mindre bra och ta med oss det framåt, säger Kjell Ivarsson.

Hör Christina Mattisson och Kjell Ivarsson i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.