Foto: TT/Arkiv

Regionens krisdrag: Gör visir av overheadpapper

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal vittnar om oro för att själva smittas av coronaviruset när kraven på skyddsutrustning snabbt ändras.
På Blekingesjukhuset har vårdanställda uppmanats att själva klippa skyddsvisir av plastpapper avsett för overhead-apparater.
– Jag riskerar liv och hälsa när jag gör mitt arbete, säger en anställd.

På måndagen kunde SVT Nyheter Blekinge rapportera om hur de nya och sänkta kraven för skyddsutrustning har väckt stor oro på sjukhuset.

Efter coronoutbrottet börjar nu också befintlig skyddsutrustning ta slut – något som har lett till alternativa lösningar.

Ett exempel är engångsskyddsvisir – där hållaren tillverkas av Blekinge tekniska högskola i en 3D-skrivare – som kompletteras med plastfilm till overhead-apparater. Men anställda menar att de alternativa lösningarna inte kan ha gått igenom tillräckliga tester för att räknas som säkra.

– När jag såg det tänkte jag: ”Vad är detta för något egentligen?” Det finns personal som beställer egna munskydd i stället, säger en anställd inom vården.

”Kräver skydd”

Enligt flera anställda som SVT Nyheter Blekinge talat med är osäkerheten stor då rekommendationerna kring skyddsutrustning ändras hela tiden.

– Jag kräver inga svar, för vi vet inte hur viruset ändrar sig. Men jag kräver skydd, att vi har ett fullgott skydd i stället för att riskera att bli smittade, säger en anställd.

Enligt Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på region Blekinge, är det inte i dagsläget någon brist på skyddsvisir. Men han säger att engångsvisiren används i vissa verksamheter – och att de i samråd med Socialstyrelsen är godkända att använda.

– De är godkända av smittskyddsläkaren som ett alternativ till de som funnits på marknaden tidigare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet