Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Tegel, planeringsansvarig för vaccinationsfas 2-4 vid Region Blekinge, berätta mer om tanken med turnén i klippet ovan. Foto: SVT

Regionen ska nå utrikesfödda – med vaccinturné

Publicerad

Vaccinationstäckningen är generellt lägre bland utrikesfödda än svenskfödda – och Blekinge har sämst täckning i landet gällande utomeuropeiskt födda personer över 60 år. Därför ska regionen nu ut på en informationturné för att nå fler utrikesfödda i länet.

I Blekinge är vaccinationstäckningen främst lägre hos människor som är födda utanför Europa. Endast 52 procent av länets utomeuropeiskt födda personer över 60 år har vaccinerat sig. Motsvarande siffra för samma åldersgrupp som är född i Sverige är 91 procent.

Därför har regionen tillsammans med Blekinge Integrations- och Utbildningscenter förberett en större informationsinsats för att underlätta vaccinationsbokningen för utrikesfödda.

– Vi prövar nu den här metoden, att komma ut och vara mer nära när vi ger informationen, säger kommunikationsdirektör Madeleine Flood.

Hjälper till att boka tid

Under träffarna kommer tolk att finnas med för arabiska, engelska, ryska och persiska. Regionens kartläggningar visar att många upplever att det är svårt att få och förstå information om vaccinationen.

– Det är alltid viktigt att ta människors osäkerhet och rädslor på allvar och behandla alla våra invånare med respekt och lyhördhet, säger Henrik Lövgren, chef på Integrations- och Utbildningcenter.

Från och med nästa vecka drar turnén igång där representanter från vårdcentraler, regionens vaccinationsstab och Blekinge Integrations- och utbildningscenter finns ute för att informera och svara på frågor. Teamet kommer även att kunna hjälpa till med tidsbokning, vid lediga tider.

Tisdagen den 8 juni, Sölvesborg

Falkvik kl 17-19, Nexövägens busshållplats

Onsdagen den 9 juni, Olofström

Vilboken kl 17-19, Västra Storgatan 21

Torsdagen den 10 juni, Karlshamn

Fridhem kl 17-19, Fridhemsgatan 21

Tisdagen den 15 juni, Ronneby

Hjorthöjden kl 17-19, Idrottsplanen

Onsdagen den 16 juni, Karlskrona

Kungsmarken kl 17-19, Kungsmarksvägens innergård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer