Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deborah Lind (KD), Robert Lindén (SD), Sophia Ahlin (M) vid presskonferensen på torsdagsmorgonen om varslet på 90 anställda vid Region Blekinge. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Regionstyret om varslet: ”Uppsägningar kommer bli nödvändiga”

Uppdaterad
Publicerad

90 anställda varslas om uppsägning när Region Blekinge måste spara in en halv miljard. Chockbeskedet kom under gårdagen, och i dag förklarar regionstyret sitt beslut.

Anledningen till varslet är enligt regionstyret att motverka det stora ekonomiska underskottet om en halv miljard kronor i Region Blekinge.

– Vi har redan vidtagit en rad åtgärder för att minska kostnaderna, men det är tyvärr nödvändigt att göra mer, säger Robert Lindén (SD), regionstyrelsens ordförande.

Totalt kommer antalet tjänster att dras ner med högst 90 stycken – men patientnära tjänster ska vara undantagna.

Uppdraget att genomföra varslet har gått till regiondirektör Peter Lilja, och han betonar att en del av varslet kan täckas av pensionsavgångar och frivilliga avgångar.

– Jag har full förståelse för att detta väcker oro bland våra medarbetare. Uppsägningar kommer bli nödvändiga, men hur många och vilka som berörs vet vi ännu inte, säger Peter Lilja, regiondirektör.

I samband med varslet beslutade regionstyret att slå ihop sex förvaltningar till en gemensam, med målet att spara 100 miljoner kronor.

Den 5 juni ska Peter Lilja meddela regionstyrelsen vilka tjänster som berörs av varslet.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.