Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Oscar Lindvall på Tullverket varför Blekinge går mot trenden gällande narkotikabeslag. Foto: Tullverket

Narkotikabeslagen skjuter i höjden – men inte i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvan av 2023 har Tullverket beslagtagit över 4,5 ton narkotika. Det är nästan lika mycket som under hela 2022.

Smugglarna verkar däremot välja andra vägar än via Blekinges hamnar.

– Det finns en mycket stor hotbild för införsel av illegala varor i både Karlshamn och Karlskrona, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket syd.

Trots det är beslagen av smuggelgods i Blekinge relativt små första halvåret 2023 jämfört med tidigare år. Anledningen är att smugglarna föredrar andra vägar in i landet, bland annat via Ystad och Helsingborg, menar Oscar Lindvall.

Hittade sju kilo sprängämnen

Ett beslag sticker däremot ut i statistiken. Efter en husrannsakan i en bostad i Karlskrona kommun i februari hittade Tullverket nära sju kilo sprängämnen.

Under året har Tullverket även hindrat flera fall där någon försökt smuggla ut stöldgods via någon av Blekinges hamnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.