Enligt vad Blekingenytt erfar tackade nyligen rektor Lisa Lejhall nej till två extramiljoner till skolan.

Rektorn erbjöds mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Ledande skolpolitiker i Karlskrona erbjöd Fridlevstads rektor två extra miljoner redan för flera veckor sedan, erfar Blekingenytt.

Men rektorn tackade nej.

I stället valde hon att gå vidare med det sparförslag som lett till att tre lärare slutat.

Frågan om skjuta till pengar för att rädda skolans nuvarande organisation lyftes i samband med ett internt möte i maj. Vid mötet närvarade förutom rektor Lisa Lejhall också barn- och ungdomsförvaltningens chef Maria Persson samt flera ledande skolpolitiker.

Minst en av politikerna ska under mötet ha frågat rektorn om hon ville ha ett extra tillskott om pengarna kunde ordnas fram. Det uppger flera källor till SVT. Ändå valde rektorn att tacka nej. Hon ska, enligt uppgift, i stället förespråkat en mer långsiktig lösning för byskolan.

Fridlevstadsbråk

– Jag kan bekräfta att frågan om att lösa underskottet var uppe till diskussion på mötet. I övrigt har jag inga kommentarer till vad som sas. Ärendet befinner sig i ett känsligt skede, säger Nicklas Platow (M), förste vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

SVT/Blekingenytt har förgäves sökt rektorn Lisa Lejhall, men Byföreningens ordförande Mattias Liedholm säger sig känna till uppgifterna.

– Jo, vi har också hört att frågan var uppe till diskussion. Personligen tycker jag att det är fasansfullt att en rektor visar en större lojalitet med förvaltningen än med skolans elever, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fridlevstadsbråk

Mer i ämnet