Ronneby Brunn ställer in årets julbord medan Eriksberg har julbord med coronaanpassad buffé. Foto: SVT och TT

Så planerar krögare i Blekinge inför årets julbord

Uppdaterad
Publicerad

Inställt julbord, traditionellt julbord med buffé , men med anpassningar till corona eller olika varianter däremellan. SVT har ringt runt till restauranger i Blekinge som svarar på hur pandemin påverkar planeringen inför årets julbord.

Vissa ställer in helt. Andra planerar servering i mindre skala och det finns de som istället satsar på avhämtning och catering.

I SVT:s rundringning svarar restauranger i Blekinge hur de planerar inför årets julbord. Flera säger att de tar en dag i taget och är beredda på att ändra sina förberedelser i takt med att regler och rekommendationer justeras.

Olofström

Fritzatorpet:

– Vi har ställt in julbordet i år. Med restriktionerna och ökande smittspridning så vågar vi inte anordna julbord, säger ägaren Dagmar Persson.

Tulseboda Brunn:

– Vi har inga julbord i år. Det har vi pausat. Julluncher när det närmar sig jul planerar vi däremot att ha, säger ägaren Måns Areskoug.

Sölvesborg

Blåregn:

– Vi har sittande julmiddag med en julinspirerad meny. Om man ska tänka coronamässigt så är det bättre. När vi serverar folk som sitter ned så blir det ingen bufféträngsel, säger ägaren Anthony Rookes.

Kajutan:

Enbart catering.

Karlshamn

Eriksberg:

– Vi har julbord för ett begränsat antal gäster med buffé uppdukad på olika ställen. Vi har buffévärdar som tar emot vid olika ingångar och slussar in besökarna vid olika ankomsttider, så att det inte blir köbildning och trängsel, säger Åsa Olsson.

Rustik:

– Vi har inget julbord i år. Vi kommer förmodligen att stänga restaurangen flera av veckodagarna efter datumet när ingen allkohol får serveras efter klockan 22, säger delägaren Frank Svensson.

Ronneby

Äggaboden:

– Vi har lagt ner julbordet i år. Allting känns osäkert, man kan inte förbereda något och vi tar en dag i sänder. Vi försöker komma fram till hur vi ska gå vidare inför julen, säger ägaren Peter Fransson.

Ronneby Brunn:

Har inga julbord i år.

KJ:s:

– Vi har inga julbord på restaurangen och satsar på catering, säger delägaren Kristian EK.

Karlskrona

Skeppsgossen:

– Så länge Marinmuseum är stängt har vi en foodtruck utanför. Men om museet kan öppna innan jul kan vi också öppna restaurangen igen och då planerar vi att ha julluncher i stället för julbord, säger ägaren Joakim Bengtsson.

Cozy Kitchen:

– Det är catering som gäller om inte de skärpta råden ändras, säger ägaren Marie Grundell.

Scandic:

– Vi kommer inte ha något julbord. Vi kommer ha en meny med jultema som kan förbokas, säger Paulina Carlsson, som är hotellchef.

Sjörök:

– Vi planerade först att genomföra våra julbord, men efter de nya rekommendationerna så har vi valt att gå över till att erbjuda vårt julbord som catering istället, säger krögaren Johan Rennemark.

Smoke Barbeque & Bar:

– Här har vi ”Julbord på vårt vis”. Det kommer fortsätta eftersom det är tallriksserverat, säger krogare Johan Rennemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.