Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Svensson, som är medicinteknisk chef på Region Blekinge, om att läkemedelspumpar stannade under operationer. Foto: TT och Miranda Boström

Risk för dödsfall: Blekingesjukhuset stoppar nyinköpta medicinpumpar

Publicerad

När patienter på Blekingesjukhuset opererades stannade de nyinköpta medicinpumparna. Vårdpersonalen konstaterar att felet innebar livsfara och anmäler utrustningen och tillverkaren till Läkemedelsverket.

Redan första dagen med de nyinköpta medicinpumparna började problemen. Därefter upprepade de sig vid flera olika tillfällen.

När vårdpersonal skulle söva patienter eller ge medicin under operationer stannade pumparna plötsligt, eller gav fel mängd läkemedel. Personalen konstaterar att det innebär risk för dödsfall.

– Det hade kunnat sluta illa utan erfaren personal som identifierade den farliga situationen och hanterade den, säger Peter Svensson, som är verksamhetschef.

Gjort anmälan

Region Blekinge har nu därför slutat att använda utrustningen vid operationer och har vänt sig till Läkemedelsverket med en anmälan.

– Tillverkaren har bekräftat att det finns ett fel i mjukvaran, de kommer att ta fram en ny och skicka till oss, säger Peter Svensson.

Se klippet för att möta Peter Svensson och höra mer om situationen när medicinspumpar stannade under operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.