Arkivbild. Foto: TT

Risk för missförhållanden inom hemtjänsten – anställd anmäler kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att de äldre i Karlskrona inte får den hjälp de behöver av hemtjänsten – eftersom kommunen ska spara pengar. Det menar en anställd på äldreförvaltningen som nu har anmält arbetsgivaren.

Det var på tisdagen som anmälan gjordes enligt lex Sarah och den anställde menar att det finns risk för systematiska misssförhållanden inom hemtjänsten i Karlskrona kommun, det skriver Sydöstran.

Det gäller inte något individärede utan anmälan riktar sig mot ett beslut som äldreförvaltningen tagit som gäller ekonomiska prioriteringar. 

Oberoende utredning startas

”Det är en uppenbar risk för att hemtjänstverksamheterna inte klarar sina uppdrag, vilket också påtalats flera gånger av framför allt de privata utförarna av hemtjänst”, står det i lex Sarah-anmälan.

– Det kommer starta en oberoende utredning som inte ligger på äldreförvaltningen. I dagsläget finns inget att kommentera, säger Gunilla Råberg, förvaltningschef, till Sydöstran.

Den anställde ska ha påtalat för ledningen att många är oroliga för att verksamheten inte bedrivs på bästa sätt med tanke på att det fattas pengar – utan att få respons.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer