Musikjournalisterna Anders Tegner och Ika Johannesson. Foto: Tallee Savage/TT/SVT

Rockexperterna om Sweden rock: ”Hårdrock har blivit svensk folkmusik”

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar Sweden rock festival och upp till 35 000 personer tar sig till Norje utanför Sölvesborg för fyra dagar av festivalliv och rockmusik. Vi frågade två hårdrocksexperter vad de tror om Sweden rocks framtid och vad man inte får missa på årets festival.

Gammal hederlig hårdrock. Det är receptet som gör att festivalen Sweden rock lockar över 30 000 besökare varje år tror journalisten och författaren Anders Tengner. Han är bland annat är känd för sin tid som reporter på musiktidningen Okej och har skrivit flera böcker inom musikgenren.  

– Det är musik som har blivit svensk folkmusik. Vi har aldrig sett en musikstil som har levt så länge, säger Anders Tengner.

– Det fantastiska är att efterföljande generationer har tagit över mamma och pappas musiksmak, fortsätter han.

En samlingsplats för hårdrockare

Ika Johannesson, författare och journalist på SVT Kultur som bland annat skrivit en bok om svensk metal tror att festivalen tilltalar en publik som återkommer och är trogen festivalen.

– Det är den enda stora hårdrocksfestivalen i Sverige. Det är en samlingsplats för folk som gillar hårdrock. Den är också familjevänlig och besökarna är i väldigt olika åldrar, säger hon.

Vad tror du om framtiden för festivalen?

– Jag tror den är fortsatt stark men det kan bli ett problem när de klassiska banden börjar dö av. Från dem till nästa generation med hårdrocksband är det ett stort glapp om man ser till hur bred publik man kan dra, säger Ika Johannesson.

Anders Tengner tror att festivalens framtid handlar om att behålla ”Sweden rock-känslan”.

– Om de inte tappar hjärtat och behåller Sweden rock-känslan så kommer det fortsätta framåt, säger han.

Ika Johannesson: Förutom Iron Maiden och Judas Priest skulle jag inte missa Body Count. Sen tycker jag man ska gå och se Heavy load som har sin första spelning på 35 år. Även Coven, som var bland de första ockulta rockbanden.

Anders Tengner: Det som är roligt med Sweden rock är att man vet att man får se stora band men några av de bästa akterna är inte headlines. En av de roligaste i år är spelningen med gitarristen Bernie Tormé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet