Foto: SVT

Rödebyskolan om vikariebristen: Vi får kämpa varje dag

Publicerad

Rödebyskolan är en av de skolor som drabbats hårt av vikariebristen i Karlskrona kommun. När stora delar av personalen är sjukskrivna eller vabbar har skolan svårt att täcka upp med lärare på lektionerna.

– Det är tufft varje morgon att försöka få ihop en organisation som ändå känns okej, säger Berndt Dabergott, rektor på Rödebyskolan.

Folkhälsomyndighetens rekommendation att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom gör att flertalet lärare sjukskriver sig eller vabbar. Flera skolor SVT Nyheter Blekinge varit i kontakt med vittnar om att de får kämpa varje dag för att få ihop bemanningen. Rödebyskolan har på grund av bristen fått prioritera lärare för de yngre eleverna och tvingats släppa vissa resurser som fungerar som stöd för vissa elever.

– Vi får försöka lösa det så gott vi kan, säger Berndt Dabergott.

Ökad stress

För lärarna har stressnivån höjts i och med att de får gå in och täcka upp för varandra. I vissa fall har lektioner fått ställas in och ersättas med håltimme och självstudier.

– Det kanske inte är jättebra alla gånger. Det kanske inte blir samma kvalitet utan de kommer kanske lite efter, säger Ingela Tehrani, svensklärare.

Rörigt i klassen

I vissa fall har eleverna till och med fått gå hem från skolan eftersom ingen lärare har funnits tillgänglig. Eleven Lilja Johansson tycker också att det blivit rörigare i klassen.

– Utan lärare har vi inte någon som helt samlar ihop klassen och säger vad vi ska göra. Då blir det lätt att man gör andra saker, säger Lilja Johansson som går i niondeklass på Rödebyskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.