Planen för Vitahall omfattar runt 75 nya bostäder. Foto: Sölvesborgs kommun, SVT

Rödlistade fladdermöss stoppar tillfälligt trädfällning på Vitahall

Publicerad

Det planerade bostadsbygget i bokskogen Vitahall i Sölvesborg fortsätter att stöta på motstånd. En ny inventeringsrapport som kommunen beställt visar att det finns fler rödlistade fladdermusarter än tidigare upptäckt. Nu skjuts den planerade trädfällningen upp.

I flera år har diskussionen om bostadsbygge i Vitahall väckte engagemang – både från politiskt håll och från medborgare i Sölvesborg.

Sölvesborgsbon Vilma Lindell är en av de som engagerat sig. I juli i år beställde hon på privat initiativ en fladdermusinventering, som visade på att det fanns flera rödlistade fladdermössi bokskogen.

Vitahall i Sölvesborg

Inventeringen skickades senare till länsstyrelsen som en tillsynsanmälan och efter det beställde Sölvesborgs kommun en egen inventering.

– Jag tycker inte man ska få göra oåterkalleliga ingrepp i naturen utan att veta vilka naturvärden som finns. Ansvaret ligger hos kommunen, så jag borde egentligen inte behöva se till att det görs en inventering. Men det som framkommit visar ju att vi hade rätt från början, säger Vilma Lindell.

Inväntar länsstyrelsens beslut

Den nya inventeringen, som gjordes i september, fokuserar istället på träden i Vitahall, då fladdermöss inte går att inventera vid denna tid på året. Inventeringsrapporten visar observationer av åtta fladdermusarter, inklusive tre rödlistade.

– Vi har skickat rapporten till länsstyrelsen och inväntar deras svar nu, säger kommunens miljösamordnare Helen Gårner.

Kommunen rekommenderas utifrån rapporten att utvärdera detaljplanområdet på nytt. Men det är upp till länsstyrelsen att komma med ett beslut i frågan, något de ännu inte gjort.

Vad innebär det för den planerade trädfällningen som skulle ske nu?

– Vi får invänta länsstyrelsens besked. Men vi gör inget innan länsstyrelsen återkommit, säger Helene Gårner.

Det har tidigare gjorts andra översiktliga inventeringar över förekomsten av skyddade växtarter. Men det har inte gjorts inventeringar av faunan eller fladdermössen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet