Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillträdande kommunalråd Birgit Birgersson Brorsson menar att S kommit överens med Moderaterna, och därmed inte längre är emot exploateringen av skogen Vitahall. Foto: SVT

S svänger om Vitahall – inte längre motståndare

Uppdaterad
Publicerad

Under förra mandatperioden var en av Samstyrets stora valfrågor att förvandla bokskogen Vitahall till ett bostadsområde. Socialdemokraterna var starka motståndare och ville bevara skogen – men i dag låter det annorlunda.

Planerna på att hugga ner delar av den stadsnära bokskogen Vitahall i Sölvesborg har rört upp känslor de senaste åren. Både privatpersoner och organisationer har protesterat mot projektet att bygga ett nytt bostadsområde på platsen.

Även Socialdemokraterna i Sölvesborg har varit emot exploateringsplanerna av Vitahall:

– Vi i oppositionen tycker att det är viktigt att bevara skogen och vi ser gärna att vi har ett grönare Sölvesborg i framtiden, sa det dåvarande oppositionsrådet Johanna Beijer (S), till SVT förra året.

Har vänt i frågan

I dag är partiet inte längre i opposition, utan ingår i ett nytt samarbete med Moderaterna, SoL-partiet och Centern – och då är svaret ett annat på frågan om vitahallplanerna ska stoppas.

Ni har ju varit tydliga med att ni ville riva upp beslutet inför valet?

– Mm, och vi har blivit överens här nu med Moderaterna; det kommer vi inte att göra, säger Birgit Birgersson Brorsson (S), tillträdande kommunalråd.

Under fredagen kom beslutet att Länsstyrelsen förbjuder exploatering av området i väntan på ytterligare utredning. Bedömningen grundar sig i de fynd av skyddade arter som förekommer i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet