Johanna Beijer (S) och Paul Andersson (M) är oense om byggplanerna i bokskogen Vitahall i Sölvesborg. Foto: SVT

Här står striden om bokskogen: ”Viktigt att bevara”

Uppdaterad
Publicerad

Många Sölvesborgare är motståndare till planerna och det har kommit krav på folkomröstning. På måndag står det klart om bokskogen Vitahall ska avverkas för att ge plats åt bostäder.

Planerna på att hugga ned delar av den stadsnära och gamla bokskogen Vitahall i Sölvesborg rör upp känslor. Många privatpersoner och organisationer protesterar mot projektet att bygga ett nytt bostadsområde på platsen.

Vill bevara skogen

Den politiska oppositionen i Sölvesborg vänder sig emot planerna.

Vitahall i Sölvesborg

– Vi tycker att det är viktigt att bevara skogen och vi ser gärna ett grönare Sölvesborg i framtiden, säger oppositionsrådet Johanna Beijer (S).

Frågan splittrar

Frågan splittrar även den styrande koalitionen. SoL-partiet, som är en del av Samstyret, är nämligen motståndare.

Övriga styrande partierna i Sölvesborg, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, står däremot bakom bygget. Och de tre partiernas stöd räcker för att förverkliga bygget.

Majoritet stödjer

De har nämligen en majoritet av platserna i Sölvesborgs kommunfullmäktige bakom sig – 25 av 49 platser.

– Det behövs stadsnära bebyggelse. Vitahall har blivit det som anses lämpligast, säger kommunalrådet Paul Andersson (M).

På måndag avgörs det om skog ska avverkas för att ge plats åt ett nytt bostadsområde. Då beslutar kommunfullmäktige om detaljplanen för området.

Delar av den stadsnära och gamla bokskogen Vitahall i Sölvesborg är planerade att avverkas för att ge plats åt ett nytt bostadsområde. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet