Willy Söderdahl (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Sölvesborg. Foto: Towe Olsson/SVT

Politiskt coronabråk om byggplanerna på Vitahallsslätten

Uppdaterad
Publicerad

Striden om byggplanerna på Vitahallsslätten i Sölvesborg fortsätter att rasa. Oppositionspartierna V, C och L vill att det politiska beslutet skjuts fram – ett krav som borgmästaren Arne Bogren (M) kallar för utpressningsliknande.

I flera år har frågan om att bygga ett bostadsområde – med 55 villor, 22 radhus och en skola – på Vitahallsslätten i Sölvesborg debatterats. Frågan har blivit infekterad, och kritiker vänder sig mot att byggplanerna innebär att delar av den stadsnära och gamla bokskogen måste skövlas – men den politiska majoriteten vill gå vidare med ärendet.

Detta har nu utlöst ett politiskt coronabråk då oppositionspartierna V, L och C kräver att beslutet skjuts upp tills samtliga fullmäktigeledamöter kan vara med fysiskt i beslutet – annars hoppar de av överenskommelsen om ett minskat antal ledamöter i fullmäktige som infördes när coronapandemin slog till.

Vitahall i Sölvesborg

– Vi blev lovade att ärenden som engagerar många skulle vänta, och Vitahall nämndes specifikt. Ett sådant ärende ska inte avgöras när demokratin är så begränsad som den är nu. Det är inget fullt fullmäktige, och det finns ingen möjlighet för folk att samlas och manifestera, säger Willy Söderdahl (V).

”Utpressning och hot”

Skrivelsen har fått borgmästaren Arne Bogren (M) att gå i taket. I ett svar skriver han att kravet är ”ohederligt och skamligt”.

– Att komma med sådana här påståenden i slutändan av ett ärende är ingenting annat än utpressning och hot. Det är riktigt dålig stil av erfarna politiker att bete sig på det viset. Vi vet ju inte hur länge pandemin varar, det kan vara i ett år till, säger han.

Ärendet har varit uppe i kommunfullmäktige flera gånger under hösten. I september beslutades att ärendet skulle återremitteras, och i oktober gjordes ett nytt försök. Då visade det sig att man missat att ta det via kommunstyrelsen, och det fick lyftas ut igen.

Hotet ligger kvar

Under tisdagseftermiddagen tar kommunstyrelsen upp ärendet för beslut.

– Därefter är den politiska gången att det ska upp i kommunfullmäktige i närtid, i januari eller februari. Troligtvis väntar vi till februari, så vi kan genomföra säkra digitala möten, säger Arne Bogren (M).

Att beslutet väntar till februari har gjort att oppositionspartierna ännu inte hoppat av överenskommelsen, men hotet står kvar.

– Det gör det. Men vi får ta ställning till det längre fram, när vi ser hur fullmäktigesammanträdet blir, säger Willy Söderdahl (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet