Jenny Rosvall, som är en av motståndarna till planerna på det nya bostadsområdet Foto: SVT/Jerker Hagman

Efter protester mot nytt bostadsområde – vill se folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan nästa steg i tas i planerna att bygga ett helt nytt bostadsområde på Vitahallsslätten i Sölvesborg. Men planerna har mötts av starka protester – då en 120 år gammal bokskog står i vägen för nybyggnationen. 

– Vi älskar bokskogen och vill ha den kvar, säger Jenny Rosvall.

I dag ska Sölvesborgs kommunfullmäktige besluta om detaljplanen för Vitahallslätten. Planerna för det nya bostadsområdet med 55 villor, 22 radhus och en ny skola har pågått i tio år.

Men planerna har lett till en infekterad debatt. Anledningen är att delar av en 120 år gammal bokskog kommer att behöva skövlas för att ge plats åt nybygget.

Socialdemokraterna tog det första initiativet till planerna men har nu svängt och vill stoppa bygget. Även flera lokala föreningar och Sölvesborgsbor har engagerat sig i frågan – och genomfört manifestationer för att bokskogen ska få stå kvar.

SVT har sökt den politiska ledningen i Sölvesborg för en kommentar.

Hör mer om protesterna i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet