26.000 kronor i skattepengar gick till ett svartlistat företag. Foto: SVT

Ronneby kommun köpte från svartlistat företag

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun köpte issmältningsmedel för 26.000 kronor av ett svartlistat företag förra året och var nära att betala ytterligare 35.000 kronor till företaget. Totalt har nära 40 kommuner i landet drabbats av företaget visar SVT:s granskning.

Det var 2015 som Ronneby kommun köpte 52 kilo issmältningsmedel av det varningslistade företaget Universal Solutions. Kommunen har fått två fakturor från företaget varav en är på 2.190 kronor och den andra på 17.520, båda exklusive moms.

Totalt handlar det om 26.000 kronor i skattepengar som gått till företaget.

– Jag tycker att man borde ha reagerat på det stora beloppet men jag kan inte svara på hur ordinarie beslutsfattare har resonerat. Det kanske var en miss i kommunikationen, säger Johan Sjögren, ekonomischef på Ronneby kommun.

Fick en tredje faktura

Det var i torsdags som SVT Nyheter Skåne berättade att Lunds kommun har köpt våtservetter och sopsäckar för nära 225.000 kronor av det varningslistade företaget Universal Solutions. Enligt nätverket Förenade bolag har nära 40 andra kommuner i landat köpt av bolaget varav Ronneby är en av dem.

– Det är naturligtvis inte bra men det är svårt att helt säkra upp sig för fakturorna hanteras ute i förvaltningen. Ofta ligger företagen steget före innan de kommer upp på någon varningslista, säger Johan Sjögren.

Ronneby kommun fick även en tredje faktura från Universal Solutions förra året som låg på 35.000 kronor men då reagerade man.

– Det var någon som slog larm och vi har bestridit den fakturan, säger Johan Sjögren.

Länets andra kommuner inte drabbade

De andra kommunerna i länet, Sölvesborg, Karlshamn, Karlskrona och Olofström, har inte kunnat hitta någon faktura till det varningslistade företaget.

– Vi har en tjänst som varnar och får vi en varning spärrar vi dem, säger Karl Andrae, ekonomichef Olofströms kommun.

Denna tjänst har även Sölvesborg och Karlshamn men alltså inte Ronneby kommun.

– Det är inte något vi har tänkt införa. Kostnaden för de företag vi ibland utsätts för är lägre än vad vi skulle betala för tjänsten, säger Johan Sjögren.

Även Eslövs kommun köpte 2015 varor av företaget för nära 66.700 kronor visar tre fakturor. SVT Nyheter Skåne har sökt ledningen för Universal Solutions utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer