Ronneby kommun har polisanmälts efter att ha sågat ned en allé.

Ronneby kommun polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun har polisanmälts efter att ha sågat ned 100-åriga träd i en allé, men kommunen menar att det var nödvändigt för trafiksäkerheten.

Det var vid nyår i vintras som kommunen beslutade attsäga ned nio av lindarna längs Reddvägen i Ronneby efter att en av dem fallit över vägen. Men för att få fälla träd i en allé krävs det dispens från länsstyrelsen, vilket kommunen inte hade.

– Detta var under en helg och det var svårt att få tag på någon tjänsteman från länsstyrelsen som kunde komma ut. Vi ansåg att läget var akut för trafiksäkerheten. Både för bilister och cyklister, säger Daniel Andersson, gatu- och parkchef i Ronneby kommun.

Skyddade

Alla alléer är skyddade eftersom de utgör en viktigt livsmiljö för både växter och djur.

– Träd i alléer är ofta solbelysta och står öppet. Därför trivs många mossor och lavar och skalbaggar, säger Sofie Willman som är biolog på länsstyrelsen i Blekinge.

Att på något sätt skada träden innebär ett brott mot Miljöbalken och därför har länsstyrelsen polisanmält Ronneby kommun.

Faunadepå

Nu ska stammarna från de fällda träden läggas ute i naturen i en så kallad faunadepå för på så sätt bevara de lavar som levde på träden. Kommunen planerar också att plantera nya träd i allén, samt se över den fortsatta skötseln för att förhindra att något liknande sker igen. Från länsstyrelsen sida ser man gärna att att fler blir mer medvetna om vilka lagar och regler det är som gäller.

– Vi skulle önska att folk hade lite mer insikt i Miljöbalken och särskilt de biotopskyddade områdena för det är även småvatten och stenmurar i jordbrukslandskap som man också ska värna om, säger Karin Petersson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.