Ronneby kommun stäms för PFAS-skandal

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby Miljö och Teknik AB stäms i Blekinge tingsrätt, efter skandalen 2013 – när giftiga ämnen upptäcktes i dricksvattnet i Kallinge.

Två månader efter att PFAS-föreningens medlemmar skickat in en stämning till Blekinge tingsrätt, har nu myndigheten gått vidare och utfört en stämning mot Ronneby Miljö och Teknik AB.

Stämningen gäller PFAS-föreningens medlemmar och deras krav på fastställelse av skadeståndsskyldighet.

Vattenskandalen i Kallinge

– Min spontana reaktion är att det är skönt att domaren fattat vad det handlar om och att vår stämningsansökan kommit igenom denna första kvalitetskontroll, det vill säga underlaget håller för att gå till domstol, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius till SVT Nyheter Blekinge.

I ett pressmeddelande från föreningen skriver man dessutom att stämningen är en milsten i PFAS-föreningens kamp mot rättvisa och upprättelse.

– Nu kan ansvariga inte längre stoppa huvudet i sanden, skriver föreningens ordförande Herman Afzelius i pressmeddelandet.

Vill att någon tar ansvar

Det var i december 2013 som Miljöteknik beslutade att omedelbart stänga Brantafors vattenverk i Kallinge, efter att det upptäckts höga halter av ämnet PFAS i vattnet. Cirka 5000 abonnenter berördes. Både barn och vuxna har efter det testats och uppvisat förhöjda halter av PFAS i blodet.

Efter skandalen bildades en föreningen av drabbade i Kallinge, den så kallade PFAS-föreningen. I slutet av juli skickade föreningen in en stämning till Blekinge tingsrätt, då man menade att någon måste ta på sig ansvaret för det förgiftade vattnet och ersätta folk som blivit sjuka.

Och nu har alltså Blekinge tingsrätt gått vidare med ärendet och skickat en stämning till Ronneby kommun. Kommunen har 21 dagar på sig att medge eller bestrida stämningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet